top of page

Brief-ul: ce este și când se folosește?


Astăzi vom vorbi despre un subiect care mie îmi place foarte tare, și anume: ca să poți să știi unde vrei să mergi și ca să poți să ajungi acolo unde dorești, este bine să știi de unde pornești și unde te afli acum.


Pentru asta, există în orice departament și la orice profesionist de comunicare, marketing, PR și așa mai departe, acest instrument care se numește ”brief”.


Brief-ul conține o serie de întrebări care vor rezuma ceea ce este compania sau ce se dorește în acest moment pentru companie, pentru produsul care trebuie promovat sau pentru echipa care trebuie promovată – brief-ul se folosește și pentru Employer Branding (imaginea de angajator).


Poate intuitiv, vă gândiți și voi la câteva întrebări pe care omul de Marketing trebuie să le adreseze companiei.


În primul rând, un brief trebuie să conțină domeniul de activitate al companiei, dacă are materiale de promovare, care sunt direcțiile acestor materiale, ce fel de imagini se folosesc de obicei, ce fel de mesaje.


Cu siguranță, o companie dacă este mai mare, va avea aceste lucruri deja pregătite, va avea o direcție pentru aceste lucruri. Și omul de marketing, când vine, fie că este în companie, fie că e în afara companiei (să zicem că este de la o agenție și este contractat de companie să facă un proiect de comunicare), va trebui să știe dacă are niște materiale deja făcute cu care să lucreze.


Pe lângă asta, un brief e musai să conțină și obiectivele campaniei, adică ce își dorește clientul să obțină din acea campanie pe care vrea să o facă omul de marketing, dar mai ales care sunt obiectivele companiei. Nicio campanie de comunicare, marketing, promovare, poziționare, vânzare nu trebuie să se abată de la obiectivele companiei.Trebuie să ușureze ajungerea la aceste obiective.


Am primit întrebarea, dacă la baza brief-ului stau obiectivele SMART. Ele stau la baza strategiei care vine după brief. Brief-ul este primul instrument.


Dacă e să comparăm cu atunci când mergem la doctor, brief-ul ar fi analizele și abia după aceea o să oferim tratamentul, un stil de viață sau o să oferim sfaturi și o să facem acțiuni concrete pentru a schimba sau pentru a menține ceva. Brief-ul este prima analiză pe care o facem asupra situației din prezent, de la care pornim.


Sunt Alina Anghel, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.

Commentaires


bottom of page