Este o întrebare care, da, se pune foarte des. Aici pot să recomand candidaților să se ajute de acea rubrică din #CV, abilități și competențe, pe lângă rubrica #experienta. Poate #recruiter-ul are în față mai mulți candidați cu experiență și, totuși, vrea să găsească acel ceva care să-i diferențieze.
Așadar, la întrebarea: „De ce te-am alege pe tine și nu pe alt candidat?” Poți să te folosești de competențele tale dobândite și de cele exersate pentru că, într-adevăr, poate ai unele abilități și competențe pe care nu le-ai exersat de mult timp. Poate ai făcut un curs, un internship de trei, șase luni, dar poate a trecut o perioadă de când nu ai mai exersat, cum e cazul mamelor care sunt în concediu de creștere copil.
La întrebarea aceasta eu aș răspunde în funcție de ce este important pentru rolul pentru care mă aflu acolo. Asta înseamnă că am citit cu mare atenție anunțul de recrutare și cerințele de pe listă. Aș încerca în paralel sau în oglindă, să evidențiez acele competențe pe care le am, competențe exersate, dovedite în practică, adică de-a lungul experienței și, bineînțeles, de care ei au nevoie.
De exemplu, dacă în anunțul de recrutare se cere o persoană care să fi lucrat cu anumite sisteme sau care să fi implementat anumite idei proprii, cu siguranță o să evidențiez competențele mele, adică ce aș scrie în CV legat de acest aspect. Aș spune „Sunt o persoană creativă, o persoană care încearcă să găsească soluții alternative și soluții de backup la soluțiile deja existente”.
Și poți exemplifica: „Într-un rol pe care l-am avut la un moment dat, am avut ocazia să îmi exersez abilitatea x și să mă bucur de roadele acestei abilități. Am avut ocazia să implementez, creez, particip la un proiect care a și câștigat ceva sau care a fost foarte apreciat. Am obținut o mărire de salariu sau o promovare” etc.
În momentul în care aduci argumentul acesta într-un context, cu siguranță vei face diferența, pentru că, repet, dacă tu știi că anunțul de recrutare cerea această competență, atunci o să atragi atenția. Te sfătuiesc să nu răspunzi ceva foarte scurt la întrebarea „De ce să te alegem pe tine?”, să spui: „Pentru că sunt organizată, îmi place să lucrez în echipă și cred că m-aș potrivi la voi”. Trebuie să detaliezi, să-l faci să creadă și pe recruiter că te-ai potrivi pentru acel rol.
Așadar, legă-te de competențele tale exersate și pune-le într-un context! Competențele astea trebuie să fie una sau două în legătură cu ce scrie în anunțul de recrutare atunci când ai aplicat.
Sunt Dora Brăhaița, trainerul tău de la Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă #Like & #Follow paginilor noastre #RestartCamp.
Comments