top of page

Rezoluții de An Nou pentru a vă spori securitatea cibernetică



În timp ce unele amenințări la adresa securității cibernetice nu sunt sub controlul nostru ca utilizatori individuali de Internet, există totuși câțiva pași pe care îi putem face pentru a ne spori siguranța online.


Amenințările cibernetice, cum ar fi phishingul, ransomware-ul și multe altele vor evolua în continuare, așa că este important să luăm măsuri, înainte de a fi prea târziu.


1. Actualizați-vă parolele


Deși cei mai mulți dintre utilizatori conștientizează importanța securității cibernetice, totuși, încă se utilizează parole nesigure precum “123456” și “parola”.


Dar, importanța este una iar să faci ceva în acest sens este cu totul altceva.


Parolele prea ușor de ghicit facilitează accesul hackerilor la datele personale, ceea ce ar putea duce la șantaj sau furt de identitate, pentru a numi doar două potențiale amenințări cibernetice.


Schimbarea frecventă a parolelor și rezistența impulsului de a folosi aceeași parolă pentru mai multe conturi ne poate îmbunătăți siguranța online. A veni în mod constant cu idei noi de parole și apoi a ni le aminti, poate fi un coșmar, motiv pentru care putem apela la instrumente de gestionare a parolelor. Acestea ne ajută să ținem evidența și să generăm parole puternice.


2. Opriți partajarea excesivă


Mulți oameni tratează site-urile de rețele sociale ca și cum ar șopti la urechea celui mai bun prieten al lor. Ca de exemplu, postând fotografii cu cărțile lor de credit și publicând noul lor număr de telefon mobil pe Facebook, aparent neștiind posibilele consecințe negative ale împărtășirii unor astfel de detalii intime cu lumea virtuală.


Să vă gândiți înainte de a posta ceva este esențial pentru propria voastră confidențialitate și siguranță.


Nu numai că doriți să vă protejați de potențialele atacuri cibernetice, dar doriți și să vă protejați reputația.


Mulți angajatori, universități și instituții de formare vă pot verifica profilurile de pe rețelele sociale înainte de a vă lua în considerare pentru un post.


3. Accesați doar site-uri web securizate


Nu trebuie să aveți studii în informatică ca să identificați un site nesecurizat.


Știți când vă uitați la adresa site-ului din partea de sus a ecranului? Ei bine, dacă scrie doar HTTP la început, nu ar trebui să fii acolo. Dacă scrie HTTPS, înseamnă siguranță. Simplu, așa-i?


Singura problemă este că, până când ați văzut adresa, ați intrat deja pe site, ceea ce înseamnă că orice trafic care circulă între voi și site poate fi interceptat și modificat. Deși acesta nu este sfârșitul lumii dacă pur și simplu căutați o rețetă, dacă însă sunteți pe site-ul unei bănci sau pe un site de cumpărături online, ar putea însemna pierderi financiare grave.


Dacă doriți să vă asigurați că nu vizitați niciodată accidental un site nesigur, puteți adăuga anumite extensii în browser care vă vor limita toată activitatea la site-uri https.


4. Faceți update-uri periodice


Actualizarea software-ului poate fi o activitate enervantă, mai ales atunci când apare notificarea de actualizare în timp ce vă aflați în mijlocul unei tranzacții de cumpărături online, dar neadministrarea adecvată a actualizărilor de software poate duce la consecințe mult mai grave, cum ar fi furtul de identitate și infecțiile cu malware.


Software-ul învechit face dispozitivul mai vulnerabil la hackeri, deoarece actualizările sunt concepute pentru a face față erorilor în codare care permit accesul infractorilor cibernetici la software-ul, dispozitivul și fișierele voastre.


Din păcate, multora dintre noi ne place zona de confort oferită de software-ul cu care suntem familiarizați și, ca o haină veche, preferăm să ne ținem de ceea ce știm decât să trecem prin etapa incomodă de învățare cerută de schimbare. Cu toate acestea, pe cât sunteți de familiarizat cu acea versiune veche a Microsoft, hackerii sunt mult mai familiarizați, ceea ce înseamnă că ei cunosc măsurile de securitate și știu exact ce butoane să apese pentru a vă infecta dispozitivul cu malware.


Pentru a fi la curent cu toate cele mai recente actualizări, verificați setările dispozitivelor voastre și activați actualizările automate.


5. Realizați copie de siguranță a datelor


Deși poate fi greu de crezut că cineva ar putea fi interesat de instantaneele din vacanță sau de pozele animalelor de companie, am avea inima frântă dacă acestea ar dispărea, așa că este esențial să luăm măsuri de realizare a unor copii de siguranță.


Mulți dintre noi păstrăm informațiile financiare personale pe laptopurile sau computerele noastre, făcându-ne și mai vulnerabili la furt. Nu numai atacurile cibernetice ne pun în pericol fișierele personale, ci și mama natură poate face ravagii. O furtună electrică poate provoca daune mari hard disk-ului, ceea ce face dificilă și costisitoare recuperarea fișierelor pierdute sau corupte.


Făcând în mod regulat copii de rezervă ale fișierelor, fie pe un hard disk extern, fie în cloud, vă puteți proteja documentele importante împotriva potențialelor amenințări. Pentru a vă oferi și mai multă securitate, vă recomandăm să creați mai multe copii ale fișierelor și să le stocați în locații digitale și fizice diferite.


6. Aveți grijă la e-mailuri


Nu numai că e-mailurile pot conține atașamente rău intenționate care vă pun în pericol pe voi și pe toți cei din lista voastră de contacte, dar o parolă slabă pentru contul de e-mail ar putea, de asemenea, să ofere cuiva acces la informațiile personale și să vă expună furtului de identitate.


Asigurați-vă că faceți din securitatea cibernetică una dintre prioritățile voastre pentru 2022 și, urmând recomandările noastre veți fi cu un pas înaintea criminalilor cibernetici.


Niciuna din măsurile de asigurare a securității în Internet nu costă o avere și nici nu necesită mult timp, dar ignorarea acestora poate să vă coste destul de mult.


Concentrați-vă pe lucrurile pe care le puteți schimba și care vor avea un impact pozitiv asupra vieții voastre - cum ar fi securitatea cibernetică.


Sunt Oana Stancu, trainer si consultant la Restart Camp si dacă mai ai nevoie de astfel de informații pentru tine si compania ta, nu pierde cursul gratuit pe care ti l-am pregatit - Introducere in Securitatea informației și GDPR.

Dă Like și Follow și ne revedem data viitoare!

________________________

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la sectiunea Cursuri.

Comments


bottom of page